In dit blog willen we je graag wijzen op veelvoorkomende fouten bij het kopen van een huis in de regio Costa Blanca en Costa Cálida. Onze focus ligt op deze regio vanwege het bekende microklimaat dat hier heerst. Het is hier minder heet in de zomer dan in het zuiden aan de Costa del Sol, en in de winter is het juist warmer dan in de rest van Spanje. Costa Blanca is ook de regio waar de meeste overwinteraars verblijven en waar alle faciliteiten het hele jaar door geopend zijn. In tegenstelling tot andere gebieden blijft het hier levendig en gezellig, zelfs in de wintermaanden.

Costa Blanca is zeer populair en een gewilde omgeving om een woning te kopen, vanwege de vele faciliteiten, goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer, de nabijheid van de luchthaven van Alicante, en het bergachtige landschap met authentieke kustplaatsen. De vraag naar nieuwbouwwoningen is hier maar liefst 7 keer hoger dan het aanbod. De prijzen zijn ook hoger dan in andere regio’s en blijven stijgen. Gemiddeld stijgen de prijzen tussen de aankoop van een nieuwbouwwoning bij de start van het project en de oplevering na 1,5 jaar met 20-30%. Deze regio is ook interessant voor verhuur, waarbij de prijzen in het hoogseizoen rond de €1.500,- per week liggen.

Costa Cálida is een veel rustiger gebied, waar toerisme alleen plaatsvindt in juli en augustus, en in de winter heerst er een ontspannen sfeer. Er is hier geen hoogbouw en de prijzen zijn lager.

Bij het kopen van een huis in deze regio is het belangrijk om de volgende veelvoorkomende fouten te vermijden:

  1. Onvoldoende onderzoek: Doe grondig onderzoek naar de lokale vastgoedmarkt. Verken verschillende gebieden en maak een lijst van de voor- en nadelen. Houd rekening met markttrends en prijsontwikkelingen in deze specifieke regio.
  2. Het negeren van juridische aspecten: Het aankoopproces kan complex zijn, vooral als je niet over de juiste expertise beschikt. Zorg ervoor dat je een betrouwbare advocaat of juridisch adviseur raadpleegt die bekend is met de lokale wet- en regelgeving in deze lokale markt.
  3. Overschatten van het budget: Laat je niet te veel meeslepen door de prachtige huizen in de regio en verlies het realistische budget niet uit het oog. Stel een duidelijk budget vast en houd rekening met extra kosten zoals belastingen, vergoedingen en onderhoudskosten.
  4. Te snel beslissen: Neem de tijd om verschillende woningen te bekijken, vergelijk prijzen en bezoek de locaties op verschillende tijdstippen. Leer ook meer over de lokale cultuur en voorzieningen in de omgeving. Het is belangrijk om een goed gevoel te krijgen bij de regio voordat je een definitieve beslissing neemt.
  5. Geen gebruik maken van professionals in de vastgoedmarkt: Hoewel je zelf misschien een huis kunt vinden, komt er veel meer kijken bij het aankoopproces. Het is raadzaam om een makelaar te raadplegen die bekend is met de regio en je kan adviseren op financieel en juridisch gebied.

Het kopen van een huis in de regio kan een spannend avontuur zijn, maar het is belangrijk om veel voorkomende fouten te vermijden. Deze genoemde fouten zijn slechts enkele voorbeelden. Wil je meer weten over het kopen van een huis in Costa Blanca, Costa Cálida of bijvoorbeeld in opkomende gebieden? Klik dan op de onderstaande knop om contact met ons op te nemen.

We kijken ernaar uit om van je te horen!