Als je van plan bent om een huis te kopen in Spanje om er permanent te wonen of om er te genieten van ontspannende vakanties, dan is het goed om enkele gewoonten van de Spanjaarden te kennen. Spanjaarden hebben een aantal unieke en interessante gewoonten die je kunnen helpen om je sneller thuis te voelen in hun cultuur en om beter te kunnen communiceren met de lokale bevolking.

Een van de opvallende gewoonten van Spanjaarden is hun liefde voor eten en gezelligheid. Spanjaarden beschouwen restaurants als een plek om vrienden te ontmoeten, te ontspannen en te genieten van heerlijk eten en drinken. Het is gebruikelijk om gerechten te delen en gerechten te bestellen om te delen. Restaurants gaan vaak pas rond 20.00 uur of 21.00 uur open en de Spanjaarden eten meestal laat in de avond.

Een ander kenmerk van de Spaanse cultuur is de dagorde. Spanjaarden beginnen hun dag later dan de meeste andere landen en eindigen ook later. De ochtend start rond 10.00 uur met koffie en gaat door tot de lunch, die meestal om 14.00 uur begint. Na de lunch is het “goedemiddag” en pas als het donker is, wordt het “goedenavond”. Tijdens de lunchtijd houden de meeste Spanjaarden siësta, maar grote winkelketens en supermarkten blijven steeds vaker de hele dag open.

Als het gaat om begroetingen, dan begroeten Spanjaarden elkaar met een handdruk tussen twee mannen en twee kussen op de wang bij vrouwen, vaak al bij de eerste ontmoeting. Het is een manier om respect en waardering te tonen voor de ander.

Spanjaarden zijn ook gewend aan lawaai en gesprekken worden vaak op maximaal volume gevoerd. Fluisteren wordt als onbeleefd beschouwd en in dorpsfeesten en kermissen kan het lawaai soms tot diep in de nacht doorgaan. Gesprekken worden vaak door elkaar gevoerd, maar dat maakt het juist gezellig en levendig.

Een andere opvallende gewoonte van Spanjaarden is dat ze graag buiten leven en minder op de klok leven. Sociale contacten, vooral familie, zijn het belangrijkst en deze contacten worden vaak buiten onderhouden. Dit is niet vreemd gezien het heerlijke klimaat. Picknickplaatsen, rivierbeddingen en het strand zijn geliefde locaties voor barbecues en wandelingen. Wandelen is zelfs populair onder alle leeftijden en zou de reden zijn waarom Spanjaarden gemiddeld steeds langer leven.

Kortom, door de gewoonten van de Spanjaarden te kennen en te respecteren, kun je jezelf onderdompelen in hun cultuur en de lokale bevolking beter leren kennen. Dit kan je helpen om je sneller thuis te voelen in Spanje en om meer te genieten van alles wat dit prachtige land te bieden heeft.