Portugal is een schitterend land dat bekend staat om zijn prachtige stranden, rijke geschiedenis en levendige cultuur. Als reiziger is het belangrijk om op de hoogte te zijn van enkele van de gewoontes en tradities van het land, om zo een beter begrip te krijgen van de lokale cultuur en een meer verrijkende ervaring te hebben tijdens je reis.

Een van de meest opvallende gewoontes in Portugal is de belangrijkheid van maaltijden als sociale gelegenheden. Vooral de lunch is belangrijk en kan vaak meerdere uren duren. Tijdens deze maaltijden worden vaak gerechten geserveerd die typisch zijn voor de Portugese keuken, zoals heerlijke vis- en zeevruchten. Het avondeten wordt meestal later gegeten, rond 20.00 uur of later.

Een andere belangrijke gewoonte in Portugal is de koffiecultuur. Een van de beste manieren om deze cultuur te ervaren is door een espresso (bica) of een café com leite (koffie met melk) te bestellen en deze aan de bar te drinken. Het is goedkoper om staand aan de bar te drinken dan om aan een tafel te zitten.

Een andere gewoonte die belangrijk is om te respecteren, is de siësta. Vooral in de warmere maanden houden veel winkels en bedrijven ’s middags een pauze en sluiten ze hun deuren. Het is daarom handig om hier rekening mee te houden bij het plannen van je dag.

Als het gaat om begroetingen, is het gebruikelijk om mensen te begroeten met “Bom dia” (goedemorgen), “Boa tarde” (goedemiddag) of “Boa noite” (goedenacht). Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, is het ook gebruikelijk om te kussen op beide wangen.

Een andere gewoonte waar je rekening mee moet houden is gepast kleden, vooral als je kerken of kathedralen bezoekt. Portugal is een overwegend katholiek land en het wordt verwacht dat bezoekers zich respectvol kleden. Het is ook ongepast om op het strand of in de stad in zwemkleding te lopen.

Als voetbal-liefhebber is het ook de moeite waard om op de hoogte te zijn van de populariteit van de sport in Portugal. Voetbal is de populairste sport in het land en het nationale team heeft een grote aanhang. Het is dan ook handig om enkele van de belangrijkste clubs en spelers te kennen als je over voetbal praat.

Ten slotte is het belangrijk om op te passen voor het verkeer in Portugal. Het land heeft een hoog aantal verkeersongevallen en het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn op de weg. Het kan ook handig zijn om te weten dat auto’s op rotondes voorrang hebben op auto’s die erop willen rijden.

Door deze gewoontes te respecteren en te omarmen, kun je als reiziger een betere ervaring hebben in Portugal en de lokale cultuur beter leren kennen. Geniet nog beter van de prachtige landschappen, rijke cultuur en zonnige dagen in combinatie met bovenstaande informatie.